dimecres, 27 de febrer del 2013

Obrim les inscripcions per al curs de narrativa de viatges


Ja està oberta la matrícula per al curs online de narrativa de viatges, que impartiré en col·laboració amb Pas9.
Per a més informació, podeu escriure a pas9nou@gmail.com

FUNCIONAMENT DEL CURS 
El curs és cent per cent on line. Això significa que, visquis on visquis, podràs aprendre des de casa o des d’on tu vulguis, sense necessitat d’efectuar cap tipus de desplaçament.
Llegir, escriure, compartir, comentar: aprendre.
A diferència dels cursos presencials, aquest curs es basa en un treball individual de lectura i d’escriptura que després posarem en comú i comentarem entre tots. Això significa que no s’impartiran classes, enteses en el sentit del professor que dicta la lliçó i d’uns alumnes que prenen apunts.
Sí que hi haurà tutories personalitzades i un sistema de correcció dels treballs realitzats pels alumnes.
Guió. Abans de l’inici del curs, l’alumne haurà d’haver rebut el guió que conté la matèria a desenvolupar i les pràctiques a realitzar al llarg del curs.
Lectures. Durant el curs, els alumnes hauran de llegir tres llibres de viatges en els quals es basaran algunes de les pràctiques a realitzar.
Pràctiques. Són part fonamental del curs i estaran basades tant en les lectures com en els textos escrits pels alumnes.
Avaluació. Tots els textos escrits pels alumnes seran corregits i editats pel professor, que farà un comentari o una valoració general sobre el contingut, la forma d’elaborar-lo i, si s’escau, com es podria millorar. El curs no ofereix un sistema d’avaluació per part del professor.
El blog. El curs disposarà d’un blog on penjarem els treballs i que entre tots ens encarregarem d’alimentar.
Comunicació. Professor i alumne contactaran de forma individualitzada i per correu electrònic. Per a qüestions d’interès de tots els participants, crearem una llista de correu electrònic on figuraran tots els alumnes.
Tutories. Els dilluns a la tarda, de 16 h a 19 h, i via Skype, el professor atendrà les consultes i dubtes dels alumnes.
DATES: del 22 d’abril al 28 de juny  (10 setmanes)
PREU: 170 euros
Continguts:
Viatjar ha estat des de sempre una oportunitat per sortir de la rutina i del nostre entorn habitual. Viatjar ens serveix per somiar i per descobrir el món per nosaltres mateixos, sense necessitat d’intermediaris que ens expliquin com són les coses en realitat. Viatjar ens serveix per desmentir o confirmar tòpics i eliminar prejudicis. Ens permet veure les coses des de l’altra banda, veure i viure de primera mà com són la gent, els pobles, les ciutats i els paisatges d’altres països. Però també ens permet descobrir el que tenim al costat de casa. Perquè el viatge pot ser a destins paradisíacs llunyans i als llocs fantàstics que tenim més a la vora.
La narrativa de viatges és un gènere literari tan antic com la mateixa literatura. Ja els clàssics van tenir la necessitat o el desig de conèixer cultures diferents de la seva i d’explicar-ho després, un cop tornaven a casa. La Història d’Heròdot, la Geografiad’Estrabó o fins i tot l’Odissea d’Homer es poden llegir com a llibres de viatges malgrat ser també llibres d’història, de geografia o novel·les.
La lectura dels llibres que van escriure autors com Josep Conrad, Richard Burton, Flaubert, Hemingway, Ibn Battuta, Kipling, Marco Polo, Mark Twain, Alí Bey, Nicolas Bouvier, Bruce Chatwin, Kapuscinsk o Colin Thubron ens han permès viatjar pels cinc continents sense necessitat de fer les maletes.
A qui es dirigeix el curs?
El curs es dirigeix a tothom que tingui ganes d’escriure sobre els seus viatges i als nombrosos lectors del gènere:
–Pares o mares de família que volen explicar en el Facebook o en una llista tancada de mails com han passat l’últim cap de setmana fora de casa amb els nens.
–Grups d’amics que pretenen explicar en directe el viatge d’un mes al Marroc o a Tailàndia perquè les persones més properes estiguin al corrent de les seves peripècies.
–Parelles que obren un blog per explicar el seu viatge de noces.
–Persones que viuen en una ciutat o un país diferent dels seu habitual i han obert un blog per explicar-ho.
–Persones que després d’un viatge a un país determinat, van quedar tan impregnades d’aquella realitat que volen mantenir-hi el contacte i seguir aprenent a través d’un blog.
–Viatgers impenitents que volen explicar el seu viatge de la volta al món d’un o dos anys a mesura que van saltant de país en país.
–Els que volen escriure un llibre explicant el seu gran viatge.
–I, en general, a tothom que vulgui aprofundir en el gènere com a lector.
Què oferim
El curs ofereix les eines necessàries per iniciar-se o aprofundir en l’apassionant gènere de la narrativa de viatges. Parlarem d’alguns dels millors autors que ha donat i dels seus estils, de les diferents maneres de relatar un viatge, de trucs per captar l’atenció del lector i de totes les possibilitats que les noves tecnologies posen al nostre abast perquè, si ens decidim a posar per escrit experiències personals, els nostres textos tinguin la màxima difusió que sigui possible.
Abordarem quins són els ingredients que a la força ha de tenir un text sobre viatges i les virtuts que un autor hauria de tenir, reflexionarem sobre la millor manera d’afrontar el relat d’una experiència viscuda i sobre la importància de portar un bloc de notes on quedi constància de tot el que hem vist i hem viscut.
Tampoc no oblidarem que escrivim per a nosaltres mateixos però també per ser llegits, així que donarem consells perquè el text transmeti l’esperit dinàmic que tot viatge comporta i perquè les nostres descripcions i converses permetin al lector veure i sentir el que nosaltres hem vist i escoltat com si en fos el protagonista.
I, sobretot, parlarem molt de viatges i d’escriure, de com seguir el nostre camí sense renunciar mai a l’escriptura.
El curs ha de servir perquè tots els participants, després de l’última sessió, siguin millors lectors i estiguin més capacitats per escriure sobre els seus viatges.
Direcció
Gabriel Pernau és periodista des de fa prop de trenta anys i ha escrit una dotzena de llibres, tres dels quals sobre viatges: A la Xina amb bicicleta (en català a La Campana, 1997, en castellá a Ediciones B, 1998), Tot Cuba amb bicicleta (en català a La Campana, 1999; en castellà a Ediciones B, 2000) i Per terres d’Al·là (en català a Brau Edicions, 2006; en castellà al blog http://gabrielpernauperiodista.blogspot.com/). Ha publicat reportatges de viatges a les revistes Altaïr i Viajes National Geographic i al dominical del diari La Vanguardia.
Correu electrònic: gpernau@hotmail.com
Twitter: @GabrielPernau
Si voleu reservar plaça, ompliu trobareu el formulari aquí:
http://pas9nou.wordpress.com/tallers/narrativa-de-viatges-on-line/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada